Cultuurhuis De Klinker


Correspondence: English

Address: Mr. D.U. Stikkerlaan 251
9675 DG Winschoten Netherlands
Phone: +3159770 02 70
Web: http://www.indeklinker.nl


De Klinker is de naam van het voormalig en het nieuw cultureel centrum in de Groninger stad Winschoten.

Een voorname aanleiding tot de bouw van De Klinker was het feit dat in 1967 'Zaal Dommering' (concertzaal, schouwburg en bioscoop) tot de grond toe was afgebrand. Het gebouw werd op 2 oktober 1973 officieel geopend door prinses Margriet. De openingsvoorstelling werd verzorgd door Seth Gaaikema. De eerste directeur van De Klinker was de eigenzinnige Gerard Schenk (1935-2000), die jarenlang tevergeefs zou proberen om Oost-Groningen warm te maken voor 'cultuur met een grote C'.

Begin 21e eeuw werd besloten om het nieuwe Winschoter Cultuurhuis met theater en muziekschool op de plek van De Klinker te bouwen. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling dat dit pand in 2010 zou worden geopend, maar dit werd uitgesteld. De Klinker en de oude muziekschool werden ondertussen in 2009-2010 afgebroken. Begin juli 2009 werd begonnen met de sloop van De Klinker. Op 19 juli 2009 brak een grote brand uit in het pand dat grotendeels afbrandde. Vervolgens werd het resterende deel gesloopt. In oktober 2010 werd definitief besloten tot de bouw van het Winschoter Cultuurhuis op de plek van De Klinker.

Het nieuwe cultuurhuis De Klinker herbergt een mix van cultuur onder één dak, met een theater, een bibliotheek, een school voor muziek, dans en theater, de Lokale Omroep Gemeente Oldambt, een filmzaal en horeca. Alle deelnemers en huurders tezamen zorgen voor een productaanbod dat cultureel vernieuwend is, afgestemd op alle doelgroepen inclusief het amateurveld.